Uniunea Europeană (UE) și Egiptul au făcut un pas înainte pentru a-și consolida cooperarea în ceea ce privește tranziția către o energie curată prin stabilirea unui parteneriat strategic privind hidrogenul regenerabil.
Pe 16 noiembrie, cu ocazia COP27 de la Sharm El-Sheikh, UE și Egiptul au semnat un memorandum de înțelegere bilateral privind un parteneriat strategic în domeniul hidrogenului regenerabil, pregătind astfel terenul pentru o tranziție energetică echitabilă în Egipt.
Cele două părți au semnat, de asemenea, o declarație comună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și cu ministrul egiptean al cooperării internaționale, Rania El Mashat, prin care au anunțat contribuția Comisiei Europene (CE) de până la 35 de milioane de euro în sprijinul inițiativei egiptene privind proiectul energetic, notează site-ul offshore-energy.biz.
Semnarea memorandumului de înțelegere urmează declarației comune emise săptămâna trecută de președintele CE, Ursula von der Leyen, și de președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, în cadrul COP27.
Acesta este considerat un parteneriat energetic cheie pentru UE și va servi drept element central în construirea unui parteneriat UE-Mediteranean pentru hidrogen din surse regenerabile.
Ambele părți consideră că hidrogenul regenerabil contribuie în mod esențial la reducerea emisiilor și la asigurarea securității energetice, reprezentând totodată o oportunitate pentru cooperarea industrială, creșterea economică durabilă și crearea de locuri de muncă.
Memorandumul de înțelegere va servi drept cadru de sprijinire a condițiilor pe termen lung pentru dezvoltarea unei industrii și a comerțului cu hidrogen din surse regenerabile în UE și în Egipt, inclusiv în ceea ce privește infrastructura și finanțarea.
Acesta va sprijini ambiția UE de a ajunge la un consum de 20 de milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile în 2030, așa cum se subliniază în planul REPowerEU, și, prin urmare, va contribui la reducerea dependenței de combustibilii fosili din Rusia.
De asemenea, memorandumul de înțelegere va facilita investițiile în sursele regenerabile de energie și va stimula procesul de decarbonizare în Egipt. În sens mai larg, acesta va contribui la crearea unui cadru pentru o piață globală bazată pe norme pentru soluțiile pe bază de hidrogen, inclusiv standarde armonizate de siguranță și de mediu.
Punerea sa în aplicare va fi condusă de un grup de coordonare UE-Egipt pentru hidrogen și va implica un forum de afaceri cu reprezentanți ai industriei, ai autorităților de reglementare, ai instituțiilor financiare și ai experților.
Săptămâna trecută, UE a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere cu Namibia, consolidând parteneriatul privind lanțurile valorice ale hidrogenului verde și materiilor prime critice.